TMOK Antrenör Gelişim Seminerleri ve Destek Programları
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), “Antrenör Gelişim Seminerleri ve Destek Programları” kapsamında, Uluslararası Federasyonlar (IF) ile iş birliği yaparak, antrenör, kondisyoner ve teknik görevli olarak çalışan uzmanların mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla yurt dışından uzmanlar getirterek teknik gelişim seminerleri, kurslar düzenlemekte ve antrenörlerimizin yurt dışında eğitim almaları için burslar sağlamaktadır.
Bu çerçevede, 2021-2024 yılları arasında TMOK’a başvurarak yararlanabileceğiniz 3 programla ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir.
1. Antrenör Teknik Gelişim Kursu Organize Edilmesi
“Technical Courses for Coaches”
Olimpik sporlarda görev yapan antrenörlerin ve teknik ekiplerdeki uzmanların (kondisyoner, performans antrenörü v.b), IF’ler tarafından görevlendirilecek uzman/lar eğitmenliğinde gelişimlerine katkıda bulunmak.
Program Bilgileri
• Programdan faydalanmak isteyen federasyonlarımız TMOK’a başvuracak, yapılan başvurular önem ve ihtiyaç sırasına göre değerlendirmeye alınacaktır.
• TMOK tarafından başvurusu kabul edilen federasyonlarımız, ilgili IF ile iletişime geçerek seminer için görevlendirilecek uzman için uygun tarihleri belirleyeceklerdir.
• Başvuruların tamamlanabilmesi için, kursun kesin tarihlerinin, başlama tarihinden en az 3 ay önce TMOK’a bildirilmiş olması gerekmektedir.
• TMOK’un cinsiyet eşitliği prensibi gereği, federasyon tarafından kursa kadın antrenörlerin katılımı da sağlanacaktır.
2. Olimpik Spor Dalının Ülkemizde Geliştirilmesi
“Development of National Sports System”
Organize edilecek seminerlerle, antrenörlerin, idarecilerin ve hakemlerin gelişimleri, yarışma ve antrenman planlamaları, organizasyon yapılanması alanlarında, IF’in tespit ve önerileriyle oluşturulacak uzun vadeli plan doğrultusunda ilgili spor dalının elit seviyeye ulaşmasına ve daha etkin çalışmasına katkıda bulunmak.
Program Bilgileri
• Programdan faydalanmak isteyen federasyonlarımız TMOK’a başvuracak, yapılan başvurular önem ve ihtiyaç sırasına göre değerlendirmeye alınacaktır.
• Programdan yararlanmak isteyen federasyonlarımızın, ilgili IF ile iletişime geçerek ülke sporunun geliştirilmesi gereken noktaların tespiti için ayrıntılı bir analiz yapmaları ve bir yol haritasını belirlemiş olmaları gerekmektedir.
• Yol haritasında belirlenecek hedefler için, bir yıl boyunca ülkemizin farklı bölgelerinde organize edilecek seminer, konferans ve workshoplar için planlama yapılmış olmalıdır.
• Başvuruların tamamlanabilmesi için, her yılın Ocak-Aralık ayları arasındaki bir yıllık süre içerisinde planlanmış programın kesin tarihlerinin, ilk başlama tarihinden en az 3 ay önce TMOK’a bildirilmiş olması gerekmektedir.
3. Yurtdışında Antrenörlük Eğitim Bursu
“Olympic Scholarship for Coaches”
TMOK tarafından sağlanacak bursun amacı antrenörlerin yurt dışında belli bir süre boyunca eğitim programına katılmaları ve bu sayede kendi spor dallarında tecrübe, bilgi ve birikimleri artırmaları, ayrıca, edinilen bu bilgi ve becerileri program sonrasında ülkemizdeki antrenörlere aktarılması ve ilgili spor dalının gelişimi için kendi Federasyonu bünyesindeki çalışmalara katılmalarıdır.
Program Bilgileri
• Burstan yararlanacak antrenörün ilgili IF tarafından tanınan aktif antrenör lisansına sahip ve İngilizce lisanına iyi derecede hakim olması en önemli gerekliliktir.
• TMOK yapacağı değerlendirme sonucunda, burs için uygun gördüğü adayla ilgili federasyonun onayını alacak ve sonrasında program alternatiflerini belirleyecektir.
TMOK Tarafından Daha Önce Düzenlenen Seminerler
Artistik Cimnastik
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) finansal desteği, Türkiye Cimnastik Federasyonu ve Uluslararası Cimnastik Federasyonu (FIG) iş birliği ile 21-25 Ocak 2020 tarihlerinde Bolu’da Artistik Cimnastik Antrenör Teknik Eğitim ve Gelişim Semineri düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 27 antrenör, FIG Artistik Cimnastik Sporcu Temsilcisi, Erkekler Artistik Cimnastik Teknik Komite Üyesi ve Avrupa, Dünya şampiyonu Aljaz Pegan’dan 6-9 yaş arasındaki çocukların cimnastik eğitimi, güçlendirilmesi, temel serilerin öğretilmesi ve doğru tekniklerin benimsetilmesi gibi konularda eğitim aldı.
TMOK, kurs kapsamında Türkiye Cimnastik Federasyonu’na 8.300 USD finansal destek sağlamıştır.
Basketbol
TMOK Antrenör Gelişim Seminerleri ve Destek Programları çerçevesinde, 9 Ekim – 12 Kasım 2016 tarihleri arasında FIBA tarafından ABD’nin Delaware Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ‘Basketbolda Uluslararası Antrenörlük Stajı’na katılmak üzere FIBA tarafından seçilen Basketbol Antrenörü Funda Tahmaz katılmıştır. Sporcu öğrencilerin okul ve yarışmacı sporcu dengesinin sağlanması, planlama, organizasyonların sürdürülebilirliği, ABD basketbol sistemi, NCAA ve DEPAUL eğitim metodu hakkında geniş bilgi ve deneyim edinmiştir. TMOK, Funda Tahmaz’a bu eğitim programına katılma olanağı sağlamıştır.
Beyzbol
TMOK’un finansal desteği, Türkiye Ragbi Federasyonu ve Dünya Beyzbol Softbol Konfederasyonu (WBSC) iş birliği ile 13-19 Aralık 2018 tarihlerinde Antalya’da yaklaşık 70 antrenör, sporcu ve hakemin katılımıyla Uluslararası Softbol – Beyzbol Antrenör Kursu düzenlenmiştir. Avrupa Softbol Federasyonu (ESF) ve WBSC’den deneyimli antrenör ve hakemler Türk katılımcılarla bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini aktarmış, katılımcılar softbol ve beyzbolun temel kuralları, oyun stratejileri, pratik çalışmaları gibi çok sayıda konuda bilgi ve deneyimlerini artırma imkanı bulmuştur. TMOK, kurs kapsamında Türkiye Ragbi Federasyonu’na 8.000 USD finansal destek sağlamıştır.
Bisiklet
TMOK Antrenör Gelişim Seminerleri ve Destek Programları çerçevesinde, Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından 08 Ağustos – 2 Eylül 2016 tarihleri arasında İsviçre’nin Aigle şehrindeki Dünya Bisiklet Merkezi'nde (WCC) organize edilen “2016 UCI Bisiklet Antrenör Gelişim Programı'na Bisiklet Milli Takım Antrenörü Salih Yalızat katılmıştır.
Sporcunun başarısı için temel taşların belirlenmesi; antrenman planlaması yaparken dikkat edilmesi gerekenler; antrenman planlaması yaparken sahip olunması gereken bilgi ve teknikler; sporcunun bisiklete nasıl uyum sağlayacağı vb. konular teknik ve pratik olarak ele alınmıştır. TMOK, Salih Yalızat’a bu eğitim programına katılma olanağı sağlamıştır.
TMOK yine UCI tarafından aynı merkezde 8 Ağustos 2016 – 06 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenen ‘2016 Gençler Yol Bisikleti Antrenman Kampı’na Yol Bisikleti sporcumuz Batuhan Özgür’ün katılabilmesi için finansal destek sağlamıştır.
Curling
TMOK’un finansal desteği, Türkiye Curling Federasyonu ve Dünya Curling Federasyonu (WCF) iş birliği ile 2017- 2018 yıllarında Erzurum’da İngiliz Uzman Antrenör Brian Gray Curling sporcuları ile antrenörlerimize mesleki ve teknik bilgilerinin yükseltilmesi amacıyla seminer ve kurslar organize edilmiştir. TMOK, bu program kapsamında Türkiye Curling Federasyonu’na
25.000 USD finansal destek sağlamıştır.
Eskrim
TMOK Antrenör Gelişim Seminerleri ve Destek Programları çerçevesinde,
31 Temmuz – 08 Ağustos 2016 tarihleri arasında ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Golubitsky Eskrim Merkezi’nde organize edilen ‘Eskrim Antrenörlüğü Eğitimi’ne Eskrim Antrenörü Cansu Tor Kadıoğlu katılmıştır. Üç kez art arda Dünya Şampiyonu olan Ukraynalı Eskrim Antrenörü Sergei Golubitsky tarafından verilen eğitimlerde eskrim taktikleri, yeteneklerin belirlenmesi ve geliştirilmesi, antrenman planlaması yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlar, eskrimde bireysel ders teknikleri konuları işlenmiştir. Bir yandan Türk sporunda kadın antrenörlerimizin rolü güçlendirilirken, Türk Eskrimine katkı sağlayan bu eğitimin tüm masrafları için TMOK finansal destek sağlamıştır.
Judo
TMOK’un finansal desteği, Uluslararası Judo Federasyonu (IJF) ve Türkiye Judo Federasyonu işbirliği ile 5– 13 Aralık 2021 tarihleri arasında 1. ve 2. Kademe Antrenörlük Kursları Ankara’da düzenlenmiştir. IJF Academy Direktörü Envic Galea, IJF Academy Spor Direktörü ve Eğitmeni Florin Daniel Lascau, IJF Academy Eğitim Direktörü Tibor Kozcla, eski Olimpiyat Şampiyonu ve uzman antrenör Mark Huizinga, IJF Yönetim Kurulu Üyesi ve IJF Academy Eğitmeni Slavisa Bradic, TJF Genel Koordinatörü ve IJF Academy Türkiye Koordinatörü Mesut Kapan, TJF Dış İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Judo Federasyonu (IJF) Asker ve Polis Komisyonu Başkanı Kaya Gezeker ve IJF Academy Eğitmeni Mehmet Yılmaz’ın eğitim verdiği ve TJF Başkanı Sezer Huysuz'un da gözetmen olarak yer aldığı kurslara 8’i kadın 39 antrenör katılmıştır. Beslenme, fizyoloj, sporcu sağlığı gibi konuların yanı sıra, judo tekniklerinin teorik ve pratik kullanımı hakkında güncel bilgileri alanında uzman eğitmenlerden öğrenen antrenörlerimiz bilgilerini güncelleme, deneyimlerini artırma ve yeni teknikler öğrenme şansı bulmuştur. Kurs sonunda yapılan sınavlarda başarılı olan katılımcılara sertifikaları verilmiş, Programın başarısı neticesinde TJF’nin IJF Akademi Bölge Merkezi olarak statüsü tescillenmiştir. TMOK bu kursun gerçekleştirilmesi için Judo Federasyonu’na 12.000 ABD Doları destek sağlamıştır.
Daha önce 3 - 16 Mart 2019 tarihleri arasında Antalya’da 15’i kadın olmak üzere toplam 68 antrenör katılımıyla düzenlenen IJF Academy 1. Kademe (4 – 10 Mart) ve 2. Kademe (10 – 16 Mart) kursunda antrenörler bilgilerini güncelleme, deneyimlerini artırma ve yeni teknikler öğrenme şansı buldu. TMOK, kurs kapsamında Türkiye Judo Federasyonu’na 12.000 USD finansal destek sağlamıştır.
30 Ekim - 5 Kasım 2017 tarihlerinde Ankara'da 24 antrenörün katılımıyla IJF Academy 2. Kademe Antrenörlük Kursu düzenlemiştir. 19 Mayıs Stadı’nda bulunan judo salonunda gerçekleşen eğitim kursuna 5 yabancı, 19 Türk antrenör katılırken, IJF heyetinden; IJF Akademi Direktörü Envic Galea, IJF Akademi Eğitim Sorumlusu Daniel Lascau, Judo Federasyonu Genel Koordinatörü ve IJF Akademi Türkiye Sorumlusu Mesut Kapan, Judo Federasyonu Dış İlişkilerden Sorumlu Asbaşkan ve IJF Akademi Elçisi Kaya Gezeker ve Judo Federasyonu Eğitim Kurulu Üyesi Mehmet Yılmaz eğitmen olarak görev almıştır. Katılımcı antrenörler, daha önce IJF Akademi tarafından organize edilen üç aylık çevrimiçi eğitime katılmışlar, çevrimiçi sınavda başarılı olarak 2. Kademe Antrenörlük kursuna katılma hakkı elde etmişlerdir. Kursta Judo alanındaki son eğitim trendlerini uzman eğitmenlerden öğrenme şansı elde eden ve kurs süresince yapılan sınavlarda başarılı olanlar IJF Akademi belgeli 2. Kademe Antrenör sertifikalarını almışlar ve 3. Kademe Antrenör kursuna katılma hakkı elde etmişlerdir.TMOK, IJF Akademi 2. Kademe Antrenörlük kursu kapsamında Türkiye Judo Federasyonu'na 12.000 USD finansal destek sağlamıştır.
TMOK desteği, Uluslararası Judo Federasyonu (IJF) ve Türkiye Judo Federasyonu (TJF) iş birliği ile 14– 19 Kasım ve 21-26 Kasım 2022 tarihleri arasında İstanbul’da IJF 1. Seviye Antrenör Eğitim Semineri ve Uygulama Sınavı düzenlenmiştir. Katılımcılar judo tekniklerinin teorik ve pratik olarak kullanımı hakkında güncel bilgilerin yanı sıra beslenme, fizyoloji, sporcu sağlığı gibi konularda da bilgi edinmiştir. IJF Akademi eğitimlerinin düzenlenmesi amacıyla TMOK, TJF’ye 24.000 ABD Doları finansal destek sağlamıştır.
Kayaklı Koşu
TMOK Antrenör Gelişim Seminerleri ve Destek Programları çerçevesinde, Kayaklı Koşu Olimpik Sporcumuz ve Milli Takım Antrenörü Sabahattin Oğlago’nun Kayak Antrenörlüğü dalında kendisini geliştirmesi ve branşındaki yenilikleri uluslararası platformda yakından takip edebilmesi amacıyla 10 Temmuz 2016 – 10 Mayıs 2017 tarihleri arasında katıldığı İngilizce dil kursunun masrafları TMOK tarafından karşılanmıştır.
Kano
TMOK desteği, Türkiye Kano Federasyonu (TKF), Uluslararası Kano Federasyonu (ICF) iş birliği ile 17 – 28 Mart 2022 tarihleri arasında Antalya’da Durgunsu Kano Antrenörleri için Teknik ve Uygulama Eğitimi düzenlenmiştir. Eğitimlerde katılımcı antrenörler ileri antrenman modellemeleri, yarışma kuralları, teknik ve taktik antrenman planlaması gibi pek çok konuda bilgi ve tecrübe edinmiştir. TMOK, Durgunsu Kano Antrenörleri için Teknik ve Uygulama Eğitimi kapsamında Kano Federasyonu’na 10 bin ABD Doları finansal destek sağlamıştır.
Daha önce, Antalya’da 16-18 Kasım 2018 tarihleri arasında ‘Durgunsu Kano Antrenörler için Teknik Eğitim ve Vize Semineri’ düzenlenmiştir. Seminerde kursiyerler, çeşitli Dünya Şampiyonaları ve Olimpiyat Oyunları’na hazırlanan kano sporcularının hazırlık süreçleri ve elde ettikleri sonuçlara dair Bulgar ICF antrenörü Adnan Aliev’den bilgi edindiler. TMOK, bu seminer kapsamında Türkiye Kano Federasyonu’na 6.000 USD finansal destek sağlamıştır.
Ayrıca, TMOK’un finansal desteği ile Türkiye Kano Federasyonu ve Uluslararası Kano Federasyonu (ICF) iş birliği çerçevesinde 6-8 Aralık 2019 tarihleri arasında Antalya’da 91 antrenörün katılımıyla “Durgun Su ve Akarsu Slalom Antrenör Teknik Eğitimi ve Gelişimi Semineri” düzenlenmiştir. Bulgar ICF Antrenörü Adnan Aliev, Türkiye Kano Kadın Milli Takımı Antrenörü Dragan Plavsic ve Belarus Erkek Kano Milli Takımı Baş Antrenörü Vladimir Shantarovich, Durgun Su MHK Başkanı Fatih Demirci, Akarsu MHK Başkanı Mehmet Başköylü, Doç. Dr. Mustafa Yaşar Şahin ve konusunda uzman pek çok eğitmen dersler vermiştir. TMOK, seminer kapsamında Türkiye Kano Federasyonu’na 8.000 USD finansal destek sağlamıştır.
Kaykay
TMOK’un finansal desteği, Türkiye Kaykay Federasyonu ve Uluslararası Kaykay Federasyonu (World Skate) işbirliği ile 7-11 Mayıs tarihleri arasında Olimpiyatevi’nde Antrenörler, Hakemler ve Takım Menajerleri için Uluslararası Teknik Semineri düzenlendi. Kaykay sporunun Tokyo 2020 Olimpik Programı’na dâhil edilmesinden sonra Olimpik Dayanışma (Olympic Solidarity) tarafından finanse edilen dünyadaki ilk uluslararası kaykay seminerine, 5 kıtadan gelen antrenörler, hakemler, takım menajerleri ve sporculardan oluşan 19’u yabancı, 8’i yerli 27 kursiyer katılmıştır. Seminer, kursiyerlere kendini geliştirmeleri, dünyadaki son teknik, bilgi ve trendlere hâkim olmaları için fırsat tanıdı. TMOK seminer kapsamında Türkiye Kaykay Federasyonu’na 12.000 USD finansal destek sağlamıştır.
Kürek
TMOK’un desteğiyle Türkiye’ye gelen dünya şampiyonu ve Olimpiyat madalyalı Biyomekanik Uzmanı Rus Dr. Valeri Kleshnev, Türkiye Kürek Federasyonu’nun Tokyo 2020 Olimpik Kadro Milli Takım Hazırlık Kampında iki gün boyunca sporcularımızın performans testlerini ve teknik analizlerini yaptı. TMOK bu kapsamda Kürek Federasyonu'na 1.245 Pound finansal destek sağlamıştır.
Modern Pentatlon
TMOK’un finansal desteği, Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu ve Uluslararası Modern Pentatlon Birliği (UIPM) iş birliği ile, Los Angeles 1984 Olimpiyatlarında yarışan ve modern pentatlonun önde gelen isimlerinden olan Mısırlı Uzman Antrenör Awad Samy Awadalla Geurges, 15 Mart – 15 Eylül 2019 tarihleri arasında Ankara’da Modern Pentatlon sporcuları ile antrenörlerimize mesleki ve teknik bilgilerinin yükseltilmesi amacıyla seminer ve kurslar organize edilmiştir. TMOK, bu program kapsamında Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu’na 25.000 USD finansal destek sağlamıştır.
Tenis
TMOK’un finansal desteği, Türkiye Tenis Federasyonu ve Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) işbirliği ile 29 Mayıs- 1 Haziran 2015 tarihleri arasında Bursa’da ‘Yetenek Belirleme ve Geliştirme’ konulu teknik kurs gerçekleştirilmiştir. ITF uzmanı Doug Maccurdy tarafından verilen kursa Türk tenisine yeni antrenörler yetiştirmeye yönelik kursa çeşitli üniversitelerin tenis eğitmenleri katıldı. Program süresince katılımcılara, teniste özel yeteneğin nasıl belirleneceği, belirlenen yeteneğin ileri dönemde üst düzey performansa ulaşabilmesi için hangi aşamalardan geçmesi gerektiği ve bu süreç esnasında üzerinde durulması gereken tenise özel teknik, taktik, zihinsel ve fiziksel beceriler ile bunların nasıl geliştirileceğine yönelik detaylı bilgiler aktarıldı. Ayrıca, tenis oyununun açık bir beceri olduğuna vurgu yapılarak, algılama-karar verme - icra - geri besleme döngüsü içerisinde sürekli devam eden bu zincirin nasıl çalıştığı ve bunun taktik anlayışı nasıl etkilediği konusunda da açıklamalarda bulunulmuştur.
Ayrıca, yine TMOK’un finansal desteği çerçevesinde Türkiye Tenis Federasyonu ve Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) işbirliği ile İspanya’dan getirtilen uzman antrenörü İspanyol Javier Villaplana Velasco tarafından 3-6 Ekim 2015 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenen ‘Tenis Özel Kondisyon’ teknik kursuna 10 antrenör katıldı. Kursta antrenörlere, tenise özel kondisyon ile ilgili yaş gruplarına göre hangi safhada hangi çalışmaların yapılması gerektiğine yönelik bilgiler bilimsel olarak anlatılırken, dinamik gerdirme, koordinasyon, denge, sürat, kuvvet, reaksiyon, çeviklik ve statik gerdirme konularında detaylı teorik ve pratik bilgiler aktarıldı. TMOK bu teknik kurs çerçevesinde Türkiye Tenis Federasyonu’nun tüm masraflarını karşılamıştır.
TMOK desteği, Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) ve Türkiye Tenis Federasyonu (TTF) iş birliği ile 21 Eylül 2022 - 25 Mart 2023 tarihleri arasında Antrenör eğitmeni Hrvoje Zmajic ve TTF Teknik Direktörü Nicolas Kelaidis tarafından Antrenör Eğitimi Güncelleme Projesi uygulanmaktadır. Günümüz antrenörlük seviyesinin tüm gereksinimlerini karşılayacak en etkili antrenör eğitimi sistemini elde etmek amacıyla hazırlanan eğitim programı kapsamında TMOK, TTF'ye 30.000 USD finansal destek sağlamaktadır.
Triatlon
TMOK'un desteğiyle Dünya Triatlon Birliği (ITU) ve Türkiye Triatlon Federasyonu tarafından Ankara’da 25-29 Ekim’de 1. Kademe Antrenör Eğitimi Kursu’nu düzenledi.
ITU tarafından görevlendirilen Alexander Kochetkov ve Vicent Beltran Alcala’nın verdiği 5 gün süren eğitimlerde, kursiyer antrenörler teorik ve pratik derslerle kendilerini geliştirme, ardından yapılan değerlendirme toplantıları ile öğrendiklerini pekiştirme ve kendi performansları hakkında geri bildirim alma şansı buldular. TMOK bu kurs çerçevesinde Türkiye Triatlon Federasyonu’nun tüm masraflarını karşılamıştır.
Yelken
TMOK’un finansal desteği, Türkiye Yelken Federasyonu ve Dünya Yelken Federasyonu (World Sailing) iş birliği ile düzenlenen “3. Kademe Antrenörler için Teknik Kurs”, Arkas Çeşme Yelken Gençlik ve Spor Kulübü tesislerinde 03-08 2020 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi. Dünya Yelken Federasyonu Kıdemli Eğitim Yöneticisi Rob Holden’dan dersleri dinleyen katılımcılar; antrenörlerin sporcular ile ilgili sorumlulukları, ailenin sporcuya davranışlarının yönlendirilmesi, sporcunun antrenmanlarının özelleştirilmesi ve yelkendeki güncel teknik bilgilerin edinilmesi konularında teorik ve su üstü pratik eğitimler aldılar. TMOK, kurs kapsamında Türkiye Yelken Federasyonu’na 10.000 USD finansal destek sağlamıştır.
TMOK’un finansal desteği, Türkiye Yelken Federasyonu ve Dünya Yelken Federasyonu (WS) tarafından 18-23 Aralık 2017 tarihleri arasında Çeşme Paşalimanı Gençlik Kampı’nda düzenlenen ‘3. Kademe Yelken Antrenörleri Teknik Kursu’na (World Sailing Level 3 TCC) 22 yelken antrenörü katılmıştır. Beslenme, fizyoloji ve yelken kullanım teknikleri hakkında teorik ve su üstü pratik çalışmaların yapıldığı kursun eğitmenliğini TMOK'tan almış olduğu Olimpik Dayanışma bursu ile Uluslararası Yelken Federasyonu (ISAF) Antrenörü olan Emrah Sürmen üstlenmiştir. TMOK kurs kapsamında Türkiye Yelken Federasyonu'na 8.000 USD tutarında finansal destek sağlamıştır.
Yüzme
TMOK’un finansal desteği, Türkiye Yüzme Federasyonu ve Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) işbirliğiyle 4 Aralık 2015 tarihinde başlatılan ‘Senkronize Yüzme Antrenör Gelişim Programı’ 4 Mayıs 2016 tarihine kadar devam etmiştir. Senkronize yüzme dalında sporcuların ve antrenörlerin gelişimine yardımcı olmak amacıyla Sırbistan’dan davet edilen Senkronize Yüzme Antrenörü Marija Senica Jovovic, 4 Aralık 2015 - 4 Mayıs 2016 tarihleri arasını kapsayan dönemde 13-15 yaş küçük ve 15-18 yaş genç kız milli takımlarımız ile çalışmıştır. Toplam 21 sporcu ile sürdürülen çalışmalarda bu iki yaş grubu içerisinden 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları için karma bir takım oluşturulmuş, yeni koreografiler üretilmiş, kamplar ve ileriye dönük planlamalar yapılmıştır.
Antrenör Jovovic ayrıca Eskişehir’de ve İstanbul’da antrenörlerimize eğitim seminerleri vermiş, senkronize yüzme sporcularında bulunması beklenen özellikler, branş hakkındaki temel bilgiler, başlangıç seviyesindeki temel hareketler ve koreografilerin hazırlanmasına yönelik bilgilerin yanı sıra yüzme havuzunda kara antrenmanları, senkronize yüzmeye özel esneklik çalışmaları ve havuzda izlenmesi gereken metotlar aktarılmıştır. İstanbul’da yaptığı antrenmanları ayda bir kez bütün antrenörlere açan Jovovic, katılımcıların bu sayede senkronize yüzme tekniklerini geliştirmelerine yardımcı olmuştur. Bu çalışmalardan sonra 7 ve 8 Mayıs’ta İsviçre’nin Cenevre şehrinde Swiss Open Senkronize Yüzme Şampiyonası’na katılan combo (15 yaş ve altı) takımımız ikinci olarak gümüş madalya kazanmıştır. TMOK, bu kurs kapsamında Türkiye Yüzme Federasyonu’na 25.000 USD finansal destek karşılamıştır.